Tovább a tartalomhoz

2021. június végén visszatér a Carmen a Margitszigeti Szabadtéri Színház színpadára. A világsikerű produkciónak június 25-én és 27-én egy itthon még soha nem látott feldolgozását láthatják a nézők, az operarendezés Tarantinójaként emlegetett katalán művész, Calixto Bieito jóvoltából. 

A közönség nagy örömmel és nyitottsággal fordult a pandémia után a biztonságos Margitszigeti Szabadtéri Színház felé, ahol az előadások és koncertek közel 3 ezer néző előtt zajlanak. A színház vezetése, a fellépő művészek és háttérdolgozók a továbbiakban is az erős nézői érdeklődésre számítanak. 

„A Margitszigeti Színház június elején, az elsők között nyitotta meg a 2021-es nyári szezonját. Budapest legnagyobb szabadtéri színházában a közönség végre élő tapssal köszönhette meg a művészek, az alkotók teljesítményét. Igazán elégedett lehetek!" – mondta büszkén Bán Teodóra, a színház vezetője.

És most elérkezett a már nagyon várt Carmen-bemutató a Margitszigetre is – a tavaszi bécsi előadást követően –, melyet a Margitszigeti Színház állandó partnerével, a Magyar Állami Operaházzal együttműködésben visz színre Calixo Beito rendezésében. Bár a rendező stábja nemzetközi, a szereposztás ez alkalommal tisztán magyar operaénekesekre épül. Bretz Gábor és Brickner Szabolcs is világot látott művészek, akik ez alkalommal itthon csillogtatják meg tehetségüket, Carmen szerepében pedig Szántó Andreát láthatja és hallhatja majd a nagyérdemű a Margitszigeten. 

A jól ismert Carmen új köntösbe bújik az operarendezés Tarantinójaként emlegetett katalán művész, Calixto Bieito munkája által. „Szellemes ez a hasonlat, mert Bieito valóban úgy jut el az operák lélektanának mélyére, hogy aztán nem fogja korlátok közé magát, hanem amit ott talált azt színpadra is teszi. Olyan egészen elképesztő asszociációkkal tud és mer is élni, amelyek a klasszikus operajátszástól nagyon messze, ugyanakkor a lényeghez nagyon közel állnak. Ezért lehetséges például az, hogy az első felvonásban, a tikkasztó sevillai nyár hangulatát, a bágyasztó forróság, sivatagias érzését, úgy hozza létre, hogy egy katona végig körben fut a színpadon, és vele együtt fáradunk el mi is” – mondta Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója, a Carmen-bemutató ötletgazdája. 

Az előadásról bővebben ITT olvashatnak.

A Margitszigeti Színház és a Magyar Állami Operaház jó kapcsolatának köszönhetően a nyár folyamán, július 23-án a közönség még találkozhat az Opera Zenekarával és Énekkarával a VERDI Ünnep alkalmával, ahol a közönség „best of” nyitányok, nagy operakórusok, operarészletek válogatásával ünnepelheti a szerzőt, kiváló vendégszólisták Arturo Chacón Cruz  (tenor), Maria Grazia Schiavo (szoprán) és Kálmándy Mihály (bariton) közreműködésével, Kocsár Balázs vezényletével.

Forrás: Margitszigeti Színház